2017-03-30 17:30:23• hírek • Szatmár.ro

Merni kell vállalkozni, pályázati úton tőkét is lehet szerezni

Megtelt az RMDSZ székházának nagy gyűlésterme, ahol Magyar Lóránd képviselő és Turos Lóránd Szenátor beszélt a lehetőségekről.

Vállalkozást indítani vágyókkal, illetve üzletüket fejleszteni kívánókkal telt meg a Szatmárnémeti RMDSZ székházának gyűlésterme. Itt Magyar Lóránd parlamenti képviselő a vidékfejlesztési pályázatokról, Turos Lóránd szenátor pedig a Start-up Nation programban rejlő lehetőségekről beszélt.

Magyar bemutatta a lehetőségeket: fiatal vidéki gazdák például 40 vagy 50 ezer euró vissza nem térítendő támogatást kaphatnak gazdaságuk fejlesztésére, farmok építésére stb. A nem mezőgazdasági tevékenységekre akár 70 ezer euró vissza nem térítendő támogatást lehet pályázni, de önrésszel akár 200 ezer eurót is kaphat a fiatal vidéki vállalkozó.

Turos Lóránd a friss cégeknek kiírt Romania Start-up Nation programban szerezhető támogatásról beszélt, melyben nem számít a kor, a település rangja. Sőt, akár más cége is lehet a pályázónak. A kiírás még alakul, de egy alkalmazottal 100 ezer lejre, két alkalmazottal 200 ezer lejre lehet majd pályázni. Aki biztosra akar menni, az legalább három személynek kell munkahelyet teremtsen, amiből kettőre hátrányos helyzetű személyt alkalmaz – például munkanélkülit. Előnyt élvez az IT-szektor, majd jön a termelés, szolgáltatás és kereskedelem.

A találkozón egy kötetlen beszélgetés alakult ki, melyben mindenki elmondhatta ötletét, az előadók pedig tanácsot adtak, hogy hol érdemes pályázni – vagy hol nem. Mert az EU a folyamatos Romániai visszaélések miatt például megszüntette a munkagépek vásárlásának lehetőségét és nem igazán lehet sikeres pályázatot leadni falusi panziókra sem.

Persze sok olyan ötlet volt, amelyet érdemes továbbvinni és megpróbálni pályázni. Ehhez pedig fontos egy tapasztalt pályázati szakember megbízása, ugyanis amellett, hogy nyertes pályázatot tud írni, rengeteg stressztől és dokumentumok után rohangálástól kíméli meg a pályázót.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: